mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

 

XII ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Посветен на
ГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ ЈУБИЛЕЈ
- 100 ГОДИНИ ИЛИНДЕН
01. 10. - 12. 10. 2003

Среда, 1.10. 20.00 Дом на култура
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Воведен збор:
МЕЛПОМЕНИ КОРНЕТИ
Заменик Министер за култура на Македонија
МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА
Диригент: РОБЕРТ ГУТЕР, САД
Солист: АИМАН МУСАКОЏАЕВА,
виолина, Казахстан
Трајчевски, Чајковски, Дворжак

Четврток, 2.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
СЕРГЕЈ СУДЗОЛОВСКИ,
виолончело, Русија
АНДРЕЈ ДИЕВ, пијано, Русија
Прокофјев, Рахмањинов,Шопен, Рогалев

Петок, 3.10. Завод, Музеј, Галерија
20.00
Рецитал
ЉУБА ТИМОФЕЈЕВНА, пијано, Русија
Шуман, Шопен

21.00
ТИНА ЖЕРДИН, харфа, Словенија
Рота, Пери, Турние, Берматовиќ

Сабота, 4.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ЕДУАРД КУНТС, пијано, Русија
Лауреат на Интерфест - Битола пијано
натпревар 2002
Брамс, Барток, Прокофјев

Недела, 5.10. 20.00 Народен театар Битола
МЛАДИНСКО ГЛЕДАЛИШЧЕ, Словенија
Питер Вајс: "Прогонувањето и смртта на
Жан-Пол Мара”"
Режија: МАТЈАЖ ПОГРАЈЦ

Понеделник, 6.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
АНА КААСА, пијано, Норвешка
Григ, Дебиси, Равел

Вторник, 7.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ДУО АЛТЕРНО, Италија
ТИЦИАНА СКАНДАЛЕТИ , сопран
РИКАРДО ПИАЧЕНТИНИ, пијано
Казела, Берио, Пиачентини, Манцони

Среда, 8.10. ДОМ АРМ
20.00
МАКЕДОНСКИТЕ ПОЕТИ ЗА ИЛИНДЕН
ЈОАНА ПОПОВСКА, актер,
ПЕТАР ТЕМЕЛКОВСКИ, актер
Вапцаров, Конески, Поповски

20.30
ЖЕНСКИ МЛАДИНСКИ ХОР, Скопје, Македонија
Диригент: ЗАПРО ЗАПРОВ
Ди Ласо, Палестрина, Скаловски, Запров

Четврток, 9.10. 20.00 Дом на култура
ФИНАЛЕ
Од Третиот Интерфест-Битола пијано
натпревар
МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА
Диригент: НИКОЛАЈ ЖЛИЧАР, Словенија

Петок, 10.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ЛИСТОВА ВЕЧЕР
БЕРТРАН ЖИРО, Франција

Сабота, 11.10. 20.00 Народен театар Битола
Софокле: АНТИГОНА, Премиера
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Режија и адаптација:
Никита Миливојевиќ, Србија и ЦГ

Недела, 12.10. 20.00 Дом на култура
СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ
ТАНЕЦ, Ансамбл на народни игри и песни
Реч на БЛАГОЈ СТЕФАНОВСКИ

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат