mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

 

XI ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Празник на пијаното
2. 10. – 12. 10. 2002

Среда, 2.10. 19.00 Завод , Музеј, Галерија
Отворање на ликовни изложби:
19.00, МИЛИВОЈЕ НОВАКОВИЌ-КАЊОШ, Југославија
19.30, Мала сала: СЛОБОДАН ВИГЊЕВИЌ, Македонија

20.00 Завод, Музеј, Галерија
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Воведен збор:
ТРИФУН КОСТОВСКИ
донатор на пијаното
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ
Реситал
АНДРЕЈ ДИЕВ, пијано, Русија
Солер,Рахмањинов,Шуберт-Лист,
Скрјабин, Шопен

Четврток, 3. 10. 20.00 ДОМ АРМ
СОФИСКИ СОЛИСТИ
Камерен оркестар, Бугарија
Диригент: ПЛАМЕН ЃУРОВ, Бугарија
Солист: ГОРДАНА ЈОСИФОВСКА, обоа, Македонија
Бах, Чимароза, Брамс, Бритн

Петок, 4. 10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
АЛБЕРТО ПОРТУГЕС, пијано,
Аргентина –Англија
Рамо, Шопен, Гинастера
21.00, Народен театар Битола
ДИМИТАР ПСАТАИ: Лажливец или пратеник
Театар А.З. ЧАЈУПИ, Корча, Албанија

Сабота, 5. 10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
КОРИН КЛОСКА, пијано, Франција
Шопен, Шимановски,Равел
21.30, МЛАДИ УМЕТНИЦИ
ПОЛОНА ТРПИН, виолина, Словенија
ИГОР СЕМЕ, пијано, Словенија
Бах, Чајковски, Брамс, Виењавски

 

Недела, 6. 10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ГАЛА КОНЦЕРТ – 55 ГОДИНИ НА СМУМ
Н. Атанасов, С. Галиќ, Ј. Чакар, В. Гиновска,
Л. Иванова,С. Димов, Р.Трпчева, Љ.Кировски,
М. Шутевска, Ж.Фирфов, Н. Паскалов
Моцарт, Равел, Пучини, Верди, Бужаровски

Понеделник, 7. 10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
МАХПАЛ БЕКМАГАМБЕТОВА,
виолина, Казахстан
НИХАН ЈАПАЛИ, пијано, Турција
Моцарт, Чајковски, Брамс, Виењавски

Вторник, 8.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
КРИСТИЈАН ТКАЧЕВСКИ, пијано, Полска
Моцарт,Шопен,Шимановски, Рахмањинов

Среда, 9. 10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ФИНАЛЕ ОД ВТОРИОТ ИНТЕР-НАЦИОНАЛЕН ПИЈАНО НАТПРЕВАР
21.00, Народен театар Битола
Ф. Г. ЛОРКА: “Јерма” , Премиера
Режија: БАГРИЈАНА ПОПОВ-КРСТЕВСКА, Австралија

Четврток, 10.10. 20.00 ДОМ АРМ
Книжевна вечер со ЈОРДАН ПЛЕВНЕШ
21.00, ПЈЕР ЛУИЏИ КОРОНА,
гитара, Италија
Родриго, Пиацола, Вила-Лобос, Корона

Петок, 11.10. 20.00 Завод, Музеј, Галерија
ТЕРЕЗА ТРЕВИЗАН, ФЛАВИО ЗАКАРИА
Пиано дуо, Италија
Ј. С. Бах: Брандебуршки концерти 1,4,5
21.00, СИМОС ПАПАНАС, виолина,Грција
ДОМНА ЕВНУХИДУ, пијано , Грција
Бетовен,Брамс, Прокофјев, Папанас, Костантинитис

Сабота, 12. 10. 20.00 Дом на култура
КАРЛ ОРФ: “Кармина Катули”
ХОР И ОРКЕСТАР НА ФМУ СКОПЈЕ
Диригент: ЕМИЛИЈА САВОВСКА
21.00, Сала Народен театар
ХАШМЕТ ЗЕЈБЕК: Свадба или тапан
Режија:НУРХАН КАРАДАГ
Државен театар, Истанбул, Турција

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат