mak

eng

 

 

 

 

XXXI ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
03.10. – 12. 10. 2022

Понеделник, 03. 10. 20.00 ч.
Н.У. Центар за култура, Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ, Македонија

Родион Шчедрин (Бизе, Гуно): 2 Балетски претстави
„Кармен", „Валпургиска ноќ"
Кореограф: ГАБОР КЕВЕХАЗИ, Унгарија

Вторник, 04. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Ликовна изложба „Пат за Дихово"
МИЛИВОЈЕ НОВАКОВИЌ-КАЊОШ, Србија

20.30 ч. Офицерски дом
Рецитал
МЕРСИХА ШУКРИ, харфа, Македонија
Диран, Дисек, Конан

Среда, 05. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
„Виенски инструментални солисти"
КРИСТИЈАН ЛЕВ, труба, Австрија
КАРЛ АЈХИНГЕР, пијано

Арутјуњан, Бетовен, Арбан, Кореа, Рајнер

Четврток, 06. 10. 20.00 ч.
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Ларс Норен: „Демони”
Актери: ИЛИНА ЧОРЕВСКА
ОГНЕН ДРАНГОВСКИ
МАРИЈА СТЕФАНОВСКА
ЗДРАВКО СТОЈМИРОВ
Режија: ВАСИЛ ХРИСТОВ

Петок, 07. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
ИГОР МИЛЕВСКИ, виолина, Македонија
ВЛАДИМИР ДИМОВСКИ, виола
ТАТЈАНА БОЖИНОВСКА, пијано

Бах, Моцарт, Глинка, Ваксман

Сабота, 08. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
ЛАПО ВАНУЧИ, гитара, Италија
ЛУКА ТОРИЏИЈАНИ, пијано

Каркаси, Тедеско, Тарега, Прокачини

Понеделник, 10. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Поетска вечер со СЛАВКО ЈАНЕВСКИ
Актер: ПЕТАР МИРЧЕВСКИ

20.30 ч. Офицерски дом
Рецитал
ХУСЕИН СЕРМЕТ, пијано, Турција
Шуберт, Лист

Вторник 11. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Рецитал
КРИСТИЈАН СОЛДАН, пијано, Германија

Брамс, Лист

Среда, 12. 10. 20.00. ч. Офицерски дом
Камерен оркестар на Битола
РАФАЕЛЕ Д'АНЏЕЛО, пијано, Италија
МАРИЈА РИТА ПАНЕЛА, пијано, Италија
Диригент: ВЛАДИМИР ДИМОВСКИ

Волфганг Амадеус Моцарт

 

Дисперзиран концерт:

Петок, 23. 09. 20.00 ч.
Национална галерија „Даут Пашин Амам", Скопје
ЛУЧИАНО ПОМПИЛИО, гитара, Италија
Бах, Тедеско, Паганини, Богдановиќ

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат