mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXVIII  ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
02. 10  -  11. 10.  2019

Среда, 02. 10. 2019   20.00    Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
ГАЛА ОПЕРСКИ КОНЦЕРТ
Солисти и оркестар при Националната Опера и Балет
Диригенти: БИСЕРА ЧАДЛОВСКА и ИВАН ЕМИНОВИЌ

Четврток, 03.   10.      20.00      ЗМГ
ТОМЕ КОСТОВСКИ, пијано, Македонија
Лауреат на 9-от Интерфест-Битола пијано натпревар
Шопен, Шуман

Петок,  04.  10.    20.00         ЗМГ
Дуо Хармоника/Пијано, Италија
ЏАНКАРЛО КАЛАБРИА, хармоника
СИМОНЕ ПАГАНИ, пијано
Франк, Вецоли, Бруни, Пиацола, Галиани

Сабота, 05. 10. 2019     20.00, Народен Театар Битола
Трејси Летс:  Август во округот Осејџ
Режија:  ДРАГАНА МИЛОШЕВСКИ-ПОПОВА
Сценографија: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ

Недела,  06.  10.    20.00        ЗМГ
Дуо Гитара/ Пијано, Италија
ЛАПО ВАНУЧИ, гитара
ЛУКА ТОРИЏИАНИ, пијано
Каркаси, Ди Флоре, Прокачини, Тарега

Вторник,  08.  10.      20.00          ЗМГ
ВАЛЕНТИН НАУМОВ, виолина, Македонија
ВЕРИЦА ДИВИТАРОВА, пијано
Моцарт, Шуберт

Среда,  09.  10.       20,00    ЗМГ
Дуо Фортечело, Франција
АНА МИКУЛСКА, виолончело
ФИЛИП АРЏЕНТИ, пијано
Форе, Нин, Шопен, Деспиќ, Барток

Четврток, 10. 10.   20.00  ЗМГ
ТЕРЕЗА КАБАН, пијано, Полска
ХЕНРИ БЛАЖЕЈ, флејта
Лист, Албениз, Гинастера, Рутер, Ибер, Енеску

Петок,   11.    10.    20.00   ЗМ
Барокно Трио „Стара музика“, Италија
ЏОРЏИЈА ЧИНЧИРИПИ, сопран
ЧИПРИЈАНА СМАРАНДЕСКУ, чембало
ЏОРЏО МАТЕОЛИ, флаута долче
Букстехуде, Вивалди, Марчело, Кампра, Хендел

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат