mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXV ЈУБИЛЕЕН ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика

02. 10.  -  12.  10. 2016
"МУЗИКА ЗА ЧЕТВРТ ВЕК"

Сабота, 01. 10. 20.00 Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
АЈМАН МУСАКАЏАЕВА
, виолина, Kазакстан
САРА АСАБАЈЕВА ШАКИРОВНА, пијано
Витали, Брамс, Франк, Сен-Санс, Бизe-Ваксман

Недела, 02. 10. 19.30 ЗМГ
Изложба на плакати "25 Години Интерфест"
Рецитал 20.00 ЗМГ
РИТА КИНКА, пијано, Србија
Бах-Бузони, Брамс, Шуман

Понеделник, 03. 10.    20.00    ЗМГ
Рецитал                         
ИВАН НАУМОВСКИ, баритон, Македонија
ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА-ИВАНОВСКА, пијано
Хендел, Моцарт, Шуберт, Волф, Росини, Бизе

Вторник,  04. 10.       20.00         ЗМГ
БЕТИНА АУСТ, кларинет, Германија
РОБЕРТ АУСТ, пијано, Германија
Мартину, Бакрески, Лист, Девиен, Вебер

Среда, 05. 10.         20.00          ЗМГ
ЏУЗЕПЕ ЛО ЧИЧЕРО, пијано, Италија
Шопен, Дебиси, Равел, Албениз, Гранадос

Четврток, 06. 10.    20.00   ЗМГ
Концерт подржан од Турски Културен Центар "Јунус Емре"
СЕДА ОРТАЧ, сопран, Турција
ХАНДЕ КИДЕН, виолина, Турција
ЏАНА ГИРМАН, пијано, Турција
Верди, Пучини, Моцарт, Дворжак, Крајслер, Ада

Петок, 07. 10.     20.00    ZMG
50 Години Факултет за музичка уметност Скопје
ЃОРЃИ ПЕТРУШЕВСКИ, обоа
ПОЛИНА ТАСЕВА, сопран
ЉУБИЦА ДЕЛЕВА, виолина
ТАМАРА КОМИНОВСКА, пијано
ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА-ИВАНОВСКА, пијано  соработка
Хумл, Штраус, Пучини, Лист, Равел

Сабота, 08. 10.        20.00    ЗМГ
Дуо пијано, Италија
МАРКО СКИАВО
СЕРЏО МАРКЕЏИАНИ
Моцарт, Бетовен, Шуберт, Брамс, Росини

Недела, 09. 10.     20.00
Народен театар Битола
Григориј ГОРИН: "Кралски игри"
Режија: ЉУПЧО ЃОРГИЕВСКИ
Сценографија: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ

Понеделник, 10. 10.            20.00       ЗМГ
ГОРАН КРИВОКАПИЌ, гитара, Црна Гора
Телеман, Бах, Жобим, Переира, Богдановиќ

Вторник, 11. 10.    20.00    Центар за култура, Битола
БИТОЛСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТАР, Македонија
Диригент: ГАБРИЕЛЕ ПЕЦОНЕ, Италија
Солист: КРИСТИЈАН ФЛОРЕА, Молдавија
Нино Рота, Луиџи Бокерини, Едвард Елгар

Среда, 12. 10.        20.00       ЗМГ
ОЛЕГ МАРШЕВ, пијано Русија/Австрија
Ј. Брамс, М. Мусоргски

Дисперзирани концерти:

Вторник, 24. 05.    20.00  ЗМГ, Битола
ТРИО МАЊАСКО, "Танго, танго нуово", Италија
Пиацола, Д'Ариенцо, Гардел, Галиани

Сабота, 25. 07.   21.30   Музеј на град Скопје
Дуо САЛВЕМИНИ/ЛИБАРДО "Гласови на месечината"
Глук, Моцарт, Пуланк, Рота, Гершвин, Мориконе

Петок, 07. 10.       20.00         Музеј на град Скопје
Дуо пијано, МАРКО СКИАВО /  СЕРЏО МАРКЕЏИАНИ
Ј. Брамс: 24 Унгарски танци, интегрална изведба

Воркшоп: 08 - 11.  10. 2016,
ГАБРИЕЛЕ  ПЕЦОНЕ
, диригент

Предавање:  11, 12.  10. 2016,
Др. ДАНИЕЛА ИЛИЌ, музиколог, Србија

Мастерклас: 13. 10. 2016,
ОЛЕГ МАРШЕВ
, пијанист, Русија/Австрија

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат