mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXII  ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
02. 10.   -  12. 10. 2013

Среда, 02.10. 20.00 ч. Центар за култура, Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
200 Години од раѓањето на Вагнер и Верди
БАКАУ ФИЛХАРМОНИЈА, Романија
Диригент: ВАЛЕНТИНО ДОНИ, Молдавија
Солисти: ГЕОРГЕТА ГРИГОРЕ, сопран
РАЗВАН САРАРУ, тенор
Вагнер, Верди, Бетовен

Четврток, 03. 10. 20.00 ч. Сала на клавирите, ЗМ
Трио "СИРИНКС", Романија
ДОРЕЛ БАИКУ, флејта
ДОРИН ГЛИГА, обоа
ПАВЕЛ ЈОНЕСКУ, фагот
Телеман, Хајдн, Данцеану, Мунтеану

Петок, 04. 10. 20.00 ч. ЗМ
ЗОРАН СТАНИШИЌ, пијано, Македонија
Лауреат на 7. Интерфест интернационален пијано натпревар
Шопен, Равел, Рахмањинов

Петок, 04. 10. Концерт во Велес, 20.00 ч. Галерија
ЛУИЏИ САНТО, труба
ДАНИЕЛА ЏЕНТИЛЕ, пијано
МекДауел, Пешкин, Турин, Гершвин

Сабота, 05. 10. 20.00 ч. ЗМ, Битола
Недела, 06. 10. 20.00 ч. Охрид
Рецитал
ЏОВАНИ СЕНЕКА, гитара, Италија
Тарега, Вила Лобос, Сенека

Недела, 06. 10. 20.00 ч. ЗМ
Рецитал
ЕУГЕН СКОВОРОДНИКОВ, пијано
Украина / Канада
Скарлати, Брамс, Чајковски

Понеделник, 07. 10. 20.00 ч. ЗМ
Млади уметници
50 Години Музичка младина на Македонија
ЏАН ФЕРХАТ БУЈУК, пијано, Турција
Шопен, Рахмањинов
20.30 ч. ЗМ
ТОМЕ КОСТОВСКИ, пијано, Македонија
Бетовен, Шопен, Лист
Вторник, 08. 10. 20.00 ч. ЗМ
ВИКТОР КУЛЕШОВ, виолина, Русија
ЕУГЕН СКОВОРОДНИКОВ, пијано
Тартини, Бетовен, Франк

Среда, 09. 10. 20.00 ч. ЗМ
ЉУБИША КИРОВСКИ, виолина, Македонија
МАЈА КИРОВСКА, пијано
Прокофјев, Илиевска, Трајчевски, Корлиано

Четврток, 10. 10. 20.00 ч. ЗМ
"Браќа Куенка" Дуо, Шпанија
ФРАНЦИСКО КУЕНКА, гитара
ХОЗЕ МАНУЕЛ КУЕНКА, пијано
Гранадос, Де Фаља, Родриго, Куенка

Петок, 11.10. 20.00 ч.
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Хенрик Ибзен: "Хеда Геблер"
Режија: Звездана АНГЕЛОВСКА
Сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ

Сабота, 12. 10. 20.00 ч. ЗМ Свечено затворање
АНДРЕА КАРДИНАЛЕ, виолина, Италија
АЛЕСАНДРО МАЊАСКО, пијано
Тартини, Бетовен, Сарасате, Гранадос

---------------

Најава за XXII Интерфест-Битола
Сабота, 20. 04. 2013 ч. ЗМ
СЛАВОМИР ДОБЖАНСКИ, пијано
Полска / САД
Моцарт, Менделсон, Шопен

---------------

Мастеркласи:

Пијано: Еуген СКОВОРОДНИКОВ
Русија/ Канада
Понеделник, 07 октомври, 10 - 13 ч.

Виолина: АНДРЕА КАРДИНАЛЕ, Италија
Петок, 11 октомври, 10 -13 ч.

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат