mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

 

XVII ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
02. 10. - 12. 10. 2008

Четврток, 02. 10. 20.00,
Завод, Музеј, Галерија (ЗМГ)
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Гала оперски концерт
ЏОВАНА МАНЧИ, сопран, Италија
ТАМАРА МАРКОВИЌ, мецосопран, Србија
МИХАЈЛО АРСЕНСКИ, тенор, Македонија
ИГОР ДУРЛОВСКИ, бас, Македонија
Доницети, Росини, Пучини, Верди,
Прокопиев

Петок, 03. 10. 20.00 ЗМГ
ИГ ЛЕКЛЕР, пијано, Франција
Шопен, Белини, Лист

Сабота, 04. 10. 20.00, Народен театар Битола
Шекспир: Многу врева за ништо
Режија: КРАСИМИР СПАСОВ, Бугарија

Недела, 05. 10. 20.00, ЗМГ
ФРАНК ВАСЕР, пијано, Германија
Бетовен, Рахмањинов, Дебиси, Стравински

Понеделник, 06. 10. 20.00, ЗМГ
ЧИХАТ АСКИН, виолина, Турција
ЏАНА ГУРМАН, пијано, Турција
Бетовен, Селини, Сајгун, Аскин, Сарасате

Вторник, 07. 10. 20.00, ЗМГ
АНДРЕА КАРДИНАЛЕ, виолина, Италија
АЛЕСАНДРО МАЊАСКО, пијано, Италија
Корели, Паганини,Шуман, Брамс-Дитрих

Среда, 08. 10. 20.00, ЗМГ
РОБЕРТ ЛЕРБАУМЕР, пијано, Австрија
Моцарт, Хајдн, Шуман
21.00, ЗМГ
АЛБЕРТО ЧЕЗАРАЧИО, обоа, Италија
ФРАНЧЕСКО ДЕ ЗАН, пијано, Италија

Четврток, 09. 10. 20.00, ЗМГ
МИХАЕЛ СУСМАН, виолина, Норвешка
ТОРЛАЈФ ТОРГЕРСЕН, пијано, Норвешка
Григ, Крајслер, Франк

Петок, 10. 10. 20.00, ЗМГ
ЕМИЛ РИБАРСКИ, пијано, Македонија
Скарлати, Мусоргски
21. 00, ЗМГ
ФАБИО МОНТОМОЛИ, гитара, Италија
Турина, Мерц, Јанити, Џулиани-Росини

Сабота, 11. 10. 20.00, ЗМГ
Дуо пијано, Македонија
КАТЕРИНА ГЕЛЕБЕШЕВА-КОСТАДИНОВСКА
ГЛИГОР ГЕЛЕБЕШЕВ
Григ, Шабрие, Рахмањинов, Хачатурјан

Недела, 12. 10. 20.00, ЗМГ
Темпера Барока , Барокно трио, Србија
ДАНИЛО НОВАКОВИЌ, барокна виолина
СРЃАН СТАНИЌ, виола да гамба
МАЈА КУТЛАЧА, чембало
Солист: ПРЕДРАГ ЃОКОВИЌ, контра тенор
Хендл, Персл, Кастело, Купрен

Мастерклас:
05. 10. Мерал Јапали, пијано, Турција
08. 10. Андреа Кардинале, виолина, Италија

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат