mak

eng

 

 

 

2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

 

XXX Јубилеен ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
02. 10 - 12. 10. 2021

Во ЧЕСТ на 100-годишнината од раѓањето на
БЛАЖЕ КОНЕСКИ, Поет и Лингвист

 

Сабота, 02. 10. 2021 20.00 ч.
Сала Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
НУ ОПЕРА и БАЛЕТ, Скопје
Руџеро Леонкавало: „Палјачи“
Диригент: БИСЕРА ЧАДЛОВСКА

Недела, 03. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола (Офицерски дом)
Ликовна изложба: „Боја родена од музиката“
БОРИСЛАВ ТРАИКОВСКИ (1917-1996), Македонија

Недела, 03. 10. 20.30 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Пијано Дуо, Италија
МАУРИЦИО МАТАРЕЗЕ / КАРЛА АВЕНТАЏИАТО

Дебиси, Равел, Форе

Понеделник, 04. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Рецитал
АЛЕКСАНДАР РАМ, виолончело, Русија
АНА ОДИНЦОВА, пијано, Русија

Бритн, Рахмањинов

Вторник, 05. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Поетска вечер: БЛАЖЕ КОНЕСКИ
Наратор: д-р ВЕРА СТОЈЧЕВСКА-АНТИЌ
Актер: БЛАГОЈ ЧОРЕВСКИ

Среда, 06. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Рецитал
ЛУЧИЈАНО ПОМПИЛИО, гитара, Италија

Бах, Тедеско, Сор, Богдановиќ, Мангоре

Среда, 06. 10. 21.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Квартет „УНИКО“, Македонија
ИГОР МИЛЕВСКИ, виолина
МИЛЕНА МАРКОВСКА, виолина
ДЕЈАН АРСИЌ, виола
ЉУПЧО МИЛЕВСКИ, виолончело
Солист: АЛЕКСАНДАР ГРУЈОВСКИ, пијано

Бетовен, Шуплевски

Четврток, 07. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Рецитал
АНГЕЛА БРАТИЌ, флејта, Србија
НИКОЛА ЦВЕТКОВИЌ, пијано

Пиацола, Шокер, Мориконе, Златковиќ

Петок, 08. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Пијано Дуо, Германија
МИХАЕЛ КУН / КРИСТОФ ЕВЕРС

Дворжак, Шопен, Лист, Бизе

Сабота, 09. 10. 20.00 ч. Сала: „Благој Стефановски“
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Хорас МекКој: „И коњите ги убиваат, зар не?“
Режија: МАРТИН КОЧОВСКИ

Недела, 10. 10. 19.00 ч. Онлајн предавање
д-р ВИКТОРИЈА КОЛАРОВСКА ГМИРЈА, музиколог
Македонско музичко творештво

Недела, 10. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Рецитал
ЕМИЛ РИБАРСКИ, пијано, Македонија

Лист, Равел, Шопен

Понеделник, 11. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
Рецитал
ЏАНЛУКА КАМПИ, хармоника, Италија

Вивалди, Штраус, Паганини, Росини, Монти

Вторник, 12. 10. 20.00 ч. ЈОУ КИЦ Битола
БИТОЛСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТАР, Македонија
Солист: АНТАЛ ЗАЛАИ, виолина, Унгарија
Диригент: ЕНДЕР САКПИНАР, Турција

Холст, Григ, Менделсон, Сен-Санс, Сарасате

 

 

 

 

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

Г-ѓа ФАНИЈА МЕМЦА

Гн. ТРИФУН КОСТОВСКИ, донатор на пијано БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
НУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА-БИТОЛА
ЈОУ КУЛТУРЕН И ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР- БИТОЛА
ДРЖАВНО МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ БИТОЛА

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор: Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Божидар Видоески бр.14 1010 Скопје,
Р. Северна Македонија
+389 02 2611051
intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат
Кире Ристески, клавир штимер