mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXIII  ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
02. 10.   -  12. 10. 2014

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Четврток, 02. 10 20.00 Народен театар Битола
В.А.МОЦАРТ: “Така прават сите” (“Цоси фан тутте”)
Комична опера во 2 чина, Премиера
СОЛИСТИ и ОРКЕСТАР на МОБ
Режија: ЦВЕТАН СТОЈАНОВСКИ
Диригент: САША НИКОЛОВСКИ-ЃУМАР
Сценографија: Зоран Николовски

Петок, 03. 10. 20.00 ЗМГ
МАРИЈА ЃОШЕВСКА, пијано, Македонија
Шуберт, Шопен, Рахмањинов

Сабота, 04. 10. 20.00 ЗМГ
АЛЕСАНДРО КРОСТА, флејта, Италија
НАДЈА ТЕСТА, пијано, Италија
Ванхал, Месијан, Пиацола, Мијаги, Борне-Бизе

Недела, 05. 10. 20.00 НТБ
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
А.П. ЧЕХОВ “Иванов”
Режија: АЛЕКСАНДАР БАРГМАН
Сценографија: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ

Понеделник, 06. 10. 20.00 ЗМГ
АЛТАН ЗАЛАИ, виолина, Унгарија
Николо Паганини

Вторник, 07. 10. 20.00 ЗМГ
ВАСИЛИЈ ГЕРАСИМЕЦ, виолончело, Германија
НИКОЛАЈ ГЕРАСИМЕЦ, пијано, Германија

Вторник, 07. 10. 21.00 ЗМГ
Мартину, Бетовен, Шостакович, Пиацола
КРИСТОФ БИЕРНАЦКИ, баритон, САД
ОГНЕНКА ГЕРАСИМОВСКА, пијано, Македонија
Бетовен, Чајковски, Дебиси, Шимановски

Среда, 08. 10. 20.00 ЗМГ
ВАЛЕРИЈА ЗАНИНИ, пијано Бразил/Данска
Моцарт, Бетовен, Ланге-Милер, Назарет,
Вила-Лобос

Четврток, 09. 10. 20.00 ЗМГ
АЛФРЕДО НАТИЛИ, кларинет, Италија
МОЈРА МИШЕЛИНИ, пијано, Италија
Шуман, Рота, Верди, Пуланк

Петок, 10. 10. 20.00 ЗМГ
ЛУКА ЛУЧИНИ, гитара, Италија
МАТЕО ФАЛОНИ, пијано, Италија
Гранадос, Фалони, Албениз

Сабота, 11. 10. 20.00 ЗМГ
ЕЛОИЗА КАСИО, пијано, Италија
Бах, Моцарт, Шопен, Менделсон

Сабота, 12. 10. 20.00 ЗМГ
ОЛЕГ КОНДРАТЕНКО, виолина, Македонија
АНА КОНДРАТЕНКО, виолина, Русија/Македонија
МАРИЈА ВРШКОВА, пијано, Македонија
Леклер, Мошковски, Шостакович, Цанев, Алнаес

Дисперзирани концерти
Недела, 14. 09. 19.00 Католичка црква
“ Свето Исусово срце”, Скопје
ДАНИЛО НОВАКОВИЌ, барокна виолина, Србија
ЛАНА ЈЕЛЕНКОВИЌ, оргули, Србија
Палестрина, Бибер, Телеман, Хендел, Бах

Петок, 10. 10. 20.00 Сала: Општина Охрид ЕЛОИЗА КАСИО, пијано, Италија
Сабота, 11. 10. 19.00 Сала: Општина Охрид
ДУО ЛУЧИНИ-ФАЛОНИ, Италија

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат