mak

eng

 

 

 

 

XXXII ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
02.10. – 12. 10. 2023

Понеделник, 02. 10. 20.00 ч.
Сала Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Национална установа ОПЕРА и БАЛЕТ
Гаетано Доницети: Опера „РИТА“
Диригент: ИВАН ЕМИНОВИЌ

Вторник, 03. 10. 20.00 ч.
ЈОУ КИЦ Битола (Офицерски дом)
Ликовна изложба
ДРАГАН АНЃЕЛКОВИЌ
СЛОБОДАН ВИГЊЕВИЌ

20.30 ч. Рецитал Офицерски дом
МАНУЕЛ ТЕВАР, пијано, Шпанија
Бах, Шуберт, Шопен, Албениз, Тевар

Среда, 04. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Дуо Хармоники
АНА КОЛОВСКА, Русија/Македонија
АЛЕКСАНДАР КОЛОВСКИ, Македонија

Скарлати, Кусиаков, Семионов, Пиацола, Коловски

Четврток, 05. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Рецитал
АНДРЕА ТУРИНИ, пијано, Италија

Јохан Себастијан Бах

Петок, 06. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Пијано Дуо
РОБЕРТ АНДРЕС, Хрватска/Португалија
ОНОР О'ХЕА, Ирска

Шуман, Брамс, Дебиси, Мијо, Рахмањинов

Сабота, 07. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Поетска вечер 100 Години АЦО ШОПОВ
ОГЊАН ДРАНГОВСКИ, актер, Македонија


20.30 ч.
ВЕРОНИКА КАРДУЛО, сопран, Италија
ДИЈАНА НОКИЕРО, пијано, Италија

Маскањи, Верди, Росини, Пучини, Бизе, Форе, Вебер

Недела, 08. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Рецитал
ЕНРИКЕ МУЊОЗ, гитара, Шпанија

Тороба, Тарега, Вила-Лобос, Кардосо, Куенка, Мангоре

Понеделник, 09. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
ДЕНИС ЈАВОРСКИЈ, пијано, Украина
Шопенова вечер

Вторник, 10. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
ЛУИЏИ САНТО, труба, Италија
ДАНИЕЛА ЏЕНТИЛЕ, пијано, Италија

Бах, Рахмањинов, Пескин, Пиацола, Гершвин

Среда, 11. 10. 20.00 ч. Центар за култура Битола
Оперски арии и Македонски народни песни
КАЗУХИРО КОТЕЦУ, бас, Јапонија
БИТОЛА КАМЕРЕН ОРКЕСТАР, Македонија
Диригент: ВЛАДИМИР ДИМОВСКИ

Моцарт, Верди, Ј. Христовски, Георгиевски-Калица, В.Илиева

Четврток, 12. 10. 20.00 ч. Офицерски дом
Свечено затворање
ГЕРНОТ ВИНИШХОФЕР, виолина, Австрија
ДЕНИС ЈАВОРСКИЈ, пијано, Украина

Землински, Сен-Санс, Крајслер, Сарасате, Чајковски

 

Дисперзиран концерт:

Петок, 13.10. 19.00 ч.
Музичко училиште „Методи Патче“, Охрид
ЈУУКИ ШИМАДА, виолина, Јапонија
АКИКО КАНАЗАВА, пијано, Јапонија

Елгар, Бах, Шопен, Крајслер, Хакасе, Сакамото, Монти


 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

Г-ѓа ФАНИЈА МЕМЦА

Гн. ТРИФУН КОСТОВСКИ, донатор на пијано БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
НУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА-БИТОЛА
ЈОУ КУЛТУРЕН И ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР- БИТОЛА
ДРЖАВНО МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ БИТОЛА

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор: Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Божидар Видоески бр.14 1010 Скопје,
Р. Северна Македонија
+389 02 2611051
intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат
Кире Ристески, клавир штимер