mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XIX ИНТЕРФЕСТ БИТОЛА
Во чест на Шопен
200 Години од раѓањето
1. 10. - 12. 10. 2010
Петок, 1. 10. 20.00  Дом на култура Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ

ВАРМИНСКО-МАЗУРСКА ФИЛХАРМОНИЈА, Полска
СТАНИСЛАВ ДРЗЕВИЕЦКИ, пијано
Диригент: ЈАНУШ ПШЕБИЛСКИ
Пануфник, Нововиејски, Шопен, Пендерецки, Килар

Сабота, 2. 10.   20.00  ЗМГ
ШОПЕНОВА ВЕЧЕР
ИЗАБЕЛА ПЈЕТРУКАЊЕЦ , пијано, Полска

Недела, 3. 10.  20.00   ЗМГ
ЕДИТ БАРЛОУ, мецосопран, Австралија
КАРЛ ПОНТЕН, пијано, Шведска
Моцарт, Белини, Росини, Шопен, Мајербер, Барбер

Понеделник, 4.  10.    20.00
СУСУМУ МИЈАКЕ, виолончело, Јапонија  
СУН-АЕ, ЛОИС, ЧОИ, пијано
Хајдн Шопен, Шуман, Мартину, Мајузуми

Вторник, 5. 10.  20.00 Дом на култура, Мала сала
КВАРТЕТ САКСОФОНИ, Германија
РУТ ВЕЛТЕН, сопран саксофон
АЛЕКСАНДЕР ДОРОШКЕВИЧ, алт саксофон, Беларусија
МАРТИН ПОСЕГА, баритон саксофон
АНЕГРЕТ ШМИДЛ, бас саксофон
Бах, Дезенклос, Лигети, Леви, Шостакович

Среда, 6. 10.   20.00 ЗМГ
Подиум на млади, Македонија
ДИМИТАР МИХАЈЛОВСКИ,виолина,
ИВАН ТРЕНЕВ, хармоника
МЕРИ КАВКАЛЕСКА-СТОИЛКОВА, пијано
Бах, Анџелис, Семјонов, Виењавски

Четврток, 7. 10.  20.00 ЗМГ
БЛАГОЈ НАЦОСКИ, тенор, Македонија
ВИКТОР МИТРЕВСКИ, пијано
Вивалди, Хендел,Чилеа, Перголези, Масне, Верди

Петок, 8. 10.   20.00   ЗМГ
Поетска вечер
КОЧО РАЦИН “ Бели мугри”
САШКО МИЛОШЕВСКИ,
актер
ТОМИСЛАВ НЕШКОВСКИ, гитара

Сабота, 9. 10.    20.00  ЗМГ
ФРАНЧЕСКО НИКОЛОЗИ, пијано, Италија
Талберг, Шопен, Лист

Недела, 10. 10.   20.00
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Премиера

Понеделник, 11. 10. 20.00   ЗМГ
ДАЛМАЦИО ГОНЗАЛЕС, тенор, Шпанија
АНА ФЕРЕР, пијано, Шпанија
Сорозабал, Тости, Кардило, Лехар, Респиги, Де Куртис

Вторник, 12. 10.  18.00 ЗМГ
ФИНАЛЕ
од 6. Интерфест-Битола пијано натревар
Камерен оркестар на Музичка младина
Волфганг Амадеус Моцарт

                             20.00  Народен Театар Битола
КВИНТЕТ ТРОМБОНИ “РИБАРСКИ”
КИРИЛ РИБАРСКИ, Македонија
РОМЕО МАНО, Албанија
БЕТИМ КРАСНИЧИ, Косово
ФИЛИП СТЕВАНОВСКИ, Македонија
АЛБАН ЗАДЕЈА, Албанија
Хендел, Бах, Бетовен, Гаљарди, Пиацола

------------------------------------------------

Најава за Фестивалот
Сабота, 11 септември 20.00 ЗМГ
АЛЕКСНАДЕР ЈАКОВЛЕВ, пијано, Русија
Хајдн, Шопен, Брамс, Равел, Стравински

Дисперзирани концерти
Среда, 06. 10.  20.00, Даут Пашин Амам, Скопје
СУСУМУ МИЈАКЕ, виолончело, Јапонија  
СУН-АЕ, ЛОИС, ЧОИ, пијано
Хајдн Шопен, Шуман, Мартину, Мајузуми

Четврток, 13. 10.   20.00 Сала Аполонија, Гевгелија
ДАЛМАЦИО ГОНЗАЛЕС, тенор, Шпанија
АНА ФЕРЕР, пијано, Шпанија
Сорозабал, Тости, Кардило, Лехар, Респиги, Де Куртис


 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат