mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXVII  ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
02. 10  -  12. 10.  2018


Вторник, 02. 10. 2018   20.00    Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА
Диригент: БОРЈАН ЦАНЕВ, Македонија
Солист: АЈМАН МУСАКАЏАЈЕВА, виолина, Казакстан
Берлиоз, Хачатурјан

Среда,  03.   10.      19.30      ЗМГ
Отоврање на изложба
ПАОЛО ЧАМПИНИ, графичар,

Среда,  03.   10.      20.00      ЗМГ
Рецитал
МАРИАН СОБУЛА, пијано, Полска
Фредерик Шопен

Среда,  03.  10.       21.00          ЗМГ
РАФАЛ ЖУРАКОВСКИ, тенор, Полска
АНА МЕРНИК, пијано, Полска
Карловиц, Нововиевски, Шопен, Падеревски, Штраус,

Четврток,  04.  10.    20.00        ЗМГ
ЕВА ЛЕОН, виолина, САД
АНА ФЕРЕР, пијано, Шпанија
Бетовен, Шуберт, Брамс, Масне, Монти, Сарасате

Четврток,  04.  10.    21.00        ЗМГ
ИВАН ТРАЈКОВСКИ, пијано, Македонија
лауреат на 8-от Интерфест-Битола пијано натпревар
Бетовен, Шопен

Петок,  05. 10.     20.00   Концертна сала ДМУЦ
Дуо Пијано, Македонија
КАТЕРИНА ГЕЛЕБЕШЕВА – КОСТАДИНОВСКА
ЗОРАН ПЕХЧЕВСКИ
Аренски, Равел, Сен-Санс, Шабрие, Розенблат

Сабота,  06.  10.      20.00          ЗМГ
РУДОЛФ ГИНДЛХУМЕ, флејта, Австрија
КАРЛ ЕЈШИНГЕР, пијано, Австрија
Вагензајл, Лист, Хајдн, Доплер, Гулда, Штраус

Недела, 07. 10.   13.00                ЗМГ
Финале од IX Интерфест-Битола пијано натпревар

Недела,  07. 10.  20.00              ЗМГ
ЕНРИКЕ МУЊОЗ, гитара, Шпанија
Нарваез, Тороба, Тарега, Сеговиа, Кардасо, Мангора

Недела, 07. 10.  21.00             ЗМГ
ОГНЕНКА ГЕРАСИМОВСКА - ДИМИТРОВСКА , пијано, Македонија
Брамс, Дебиси

Понеделник, 08. 10.       20.00
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА
Драмска претстава

Вторник, 09. 10.   20.00            ЗМГ
Дуо Пијано, 4 раце, Романија
МАНУЕЛА И ДРАГОШ МИХАЛЕСКУ
Шуберт, Дебиси, Пуланк, Рахмањинов

Среда,  10.  10.    20.00          ЗМГ
ГЕРНОТ ВИНИШХОФЕР, виолина, Австрија
ПАТРИЦИЈА ПАЊИ, пијано, Франција
Шуберт, Брамс

Четврток, 11.  10.   20.00    ЗМГ
ВАЛЕРИО ПРОМУРОЗО, пијано, Италија
Шопен, Респиги, Скрјабин

Петок, 12.  10.   20.00          ЗМГ
ЕЛЕНА ЧВЕРТОК, виолина, Русија
СИЛВИЈА МУРОЛО, пијано, Италија
Тартини, Моцарт, Бетовен

ДИСПЕРЗИРАН КОНЦЕРТ
02.  07.  20.00             ЗМГ
КАЛИОПЕ ДУО, Ерменија/ Германија
АРТАШЕС СТАМБОЛИЗИЈАН, виолина
ЗАРА СТАМБОЛИЗИЈАН, пијано
Корели, Шуман, Сведен, Брамс, Пиацола

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат