mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXVI ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Интернационален фестивал на класична музика
02. 10.  -  12.  10. 2017

Понеделник, 02. 10. 2017   20.00    Народен театар Битола
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
Камерен оркестар „ СВЕТИ ЃОРЃЕ“ / „ Св. Ђорђе“, Србија  
Солист: КОСТАДИН БОГДАНОСКИ, виолина, Македонија
Барток, Сен-Санс, Бизe-Ваксман, Барбер, Респиги

Вторник,  03.   10.      20.00  НТБ
НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА 
ГОРАН СТЕФАНОВСКИ: „ Дупло Дно“      
Режија: Ангелчо Илиевски       
Сценографија: Валентин Светозарев

Среда,  04.  10.       20.00          ЗМГ   
АЛЕСИА МАРТЕЏИАНИ, сопран, Италија
МАУРИЦИО ДИ ФУЛВИО, гитара, Италија 
Албениз, Вила-Лобос, Турина, Ди Фулвио, Жобим

Четврток,  05.  10.    20.00        ЗМГ 
Млади уметници
АНДРЕЈ ШАКЛЕВ, пијано, Македонија
АЛБЕРТО ОЛИВO, пијано, Италија
Шопен, Лист
                                     21.00          ЗМГ
Трио Фридрих, Италија
РАФАЕЛЕ БЕРТОЛИНИ, кларинет
МАСИМО ГАТИ, виола  
ИЛАРИА КОНСТАНТИНО, пијано
Шуман, Брух, Пиацола

Петок,  06.  10.      20.00          ЗМГ
ОЛЕКСАНДР САМОЈЛЕНКО, виолина, Украина
ТУТУ АJДИНОГЛУ, пијано, Азербејџан/ Турција
Франк, Maснe, Сарасате, Крајслер

Сабота,  07.  10.     20.00        ЗМГ
СИЛВАНА ДИ ФАЛКО, сопран, Италија
ДИЈАНА НОКИЕРО, пијано, Италија
Верди, Пучини, Дебиси, Турина

Недела,  08.  10.     20.00       ЗМГ
Концерт на Победниците на
VIII  Интерфест-Битола Пијано Натпревар

Понеделник, 09. 10.   20.00    ЗМГ
Рецитал
РОБЕРТ АНДРЕС, пијано, Хрватска/Португалија
Моцарт, Бузони, Лист, Дебиси

Вторник,  10.  10.    20.00                 ЗМГ
Рецитал 
ДИНО ИМЕРИ, пијано, Македонија 
Лист, Рахмањинов

Среда, 11. 10.         20.00        ЗМГ
Шпанска класична музика
ХОАКИН ПАЛОМАРЕС, виолина, Шпанија
АЛБЕРТ ХИМЕНЕЗ, пијано Шпанија
Турина, Де Фаља, Сарасате

Четврток, 12. 10.   20.00      ЗМГ
Рецитал
ПЈЕР-ЛОРАН БУШАРЛА, пијано, Франција
Бетовенова вечер


Дисперзирани концерти
Вторник, 27. 07. 20.00  НГ„ Даут Пашин Амам“, Скопје
ТРИО МАЊАСКО, „Танго, танго нуево“, Италија
Пиацола, Д’Ариенцо, Гардел, Галиани
Вторник, 03. 10.       20.00    Народен театар, Велес
Дуо пијано, МАРКО СКИАВО /  СЕРЏО МАРКЕЏИАНИ, Италија
Шуберт, Брамс: Унгарски танци, интегрална изведбa

 


 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат