mak

eng

 

 

 

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - 1999 - 1998 - 1997 - 1996 - 1995 - 1994 - 1993 - 1992

XXIX  ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА

Интернационален фестивал на класична музика

02.10  -  12.10. 2020

 

Петок, 02.10.2020 

17.30  ЗМГ

Ликовна изложба „Македонско современо сликарство“

 

18.00  Пацио, Музеј Битола

СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ

Џоакино РОСИНИ: „Севилскиот бербер“ 

Солисти, хор и оркестар, Национална ОПЕРА и БАЛЕТ  

Диригент: ИВАН ЕМИНОВИЌ

 

Сабота,  03.10.      20.00  ЗМГ

Ансамбл „Tempera Barroca”, Србија

ДАНИЛО НОВАКОВИЌ, барокна виолина

ЃОРЃЕ МИЛОШЕВИЌ, виолончело

ЛАНА ЈЕЛЕНКОВИЌ, чембало

Учелини, Кастело, Фрескобалди, Габриели

 

Недела,  04.10.       20.00   Народен театар Битола

ВО ЧЕСТ НА БЕТОВЕН

250 Години од раѓањето

ПЈЕР-ЛОРАН БУШАРЛА, пијано, Франција

Лудвиг ван Бетовен

 

Понеделник,  05.10.    20.00     НТБ

БИТОЛСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТАР, Македонија

Солист: БУЛЕНТ ЕВЦИН, флејта, Турција

Диригент: ВЛАДИМИР ДИМОВСКИ

Хендл, Вивалди, Бричалди, Чајковски

 

Вторник,  06.10.      20.00 ч.

НАРОДЕН ТЕАТАР БИТОЛА

Ингмар Вилквист: „Последната ноќ“

Артисти: СОЊА МИХАЈЛОВА

             МАРЈАН ЃОРЃИЕВСКИ

Режија: АНДРЕЈ ЦВЕТАНОВСКИ

 

Среда,  07.10.     20.00        ЗМГ

Дуо Пијано, Македонија

БИЛЈАНА ДИМОВСКА

ТАТЈАНА БОЖИНОВСКА

Дебиси, Рахмањинов, Равел

 

Четврток,  08.10.     20.00       ЗМГ

ЗОРАН СОТИРОВСКИ, тенор

ВЛАДИМИР САЗДОВСКИ, бас

ИВАН ЕМИНОВИЌ, пијано

К. Македонски, Росини, Понкиели, Пучини

 

Петок, 09.10.   20.00    ЗМГ

Рецитал

ПЈЕТЕР ГУРАЛУМИ, виолончело, Албанија

МАРИЈА ЃОШЕВСКА, пијано, Македонија

Бетовен, Александер Печи

 

Сабота, 10.10.    20.00        ЗМГ

Рецитал

ОЛЕГ МАРШЕВ, пијано, Русија/Австрија

Шопен, Скрјабин

 

Недела, 11.10.         20.00        ЗМГ

Рецитал

КАРЛ АЈШИНГЕР, пијано, Австрија

Бетовен, Лист

 

Понеделник, 12.10.   20.00   НТБ

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ

Рецитал

АЈМАН МУСАКАЏАЈЕВА, виолина, Казакстан

САРА АСАБАЈЕВА, пијано, Казакстан

Бетовен, Равел, Сен-Санс

 

 

Мајсторски школи:

 

УНЕСКО артист, Ајман Мусакаџајева, виолина, ЗМГ 10.10. 15.00 ч.

 

М-р професор Васо Ристов, труба:

Интернационален мастерклас  Online   10.10.2020    11.00 ч.

 

М-р Кирил Рибарски, дувачки инструменти

Скопје, 19.09.2020, 10.00 ч.  Битола, ДМУЦ    10.10.2020  11.00 ч

 

Покровител и финансиер:ministerstvo za kultura na makedonija kultura

Спонзори:

grb bitola
СОВЕТ НА ОПШТИНА БИТОЛА

 

Гн. Трифун Костовски, донатор на пијано
БЕЗЕНДОРФЕР ГРАНД КОНЦЕРТ 280

kiro dandaro

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА е организиран во соработка со:
ЗАВОД МУЗЕЈ ГАЛЕРИЈА, Битола
НАРОДЕН ТЕАТАР - БИТОЛА
МУЗИЧКО УЧИЛИШТЕ, Битола

ИНТЕРФЕСТ-БИТОЛА
Директор: Кирил Рибарски
Уметнички директор:
Милица Шперовиќ - Рибарски
Менаџер: Емил Рибарски
Дирекција:
Скупи 1.а бр.14, 1010 Скопје, Р. Северна Македонија
Телефон/факс 02 2611051
Email: intfestbt@yahoo.com
www.interfest.com.mk

Кире Ристевски, клавир штимер
Слободан Вигњевиќ, дизајн на плакат